Valentine Houses

Cambridge, MA | 2003
[BSA/AIA NY Housing Design Award 2004, BSA Honor Award 2003, Dwell Magazine Feature Oct 2009 ]

The 3 new townhouses transform Cambridgeport’s woodframe type, dynamically addressing boundaries between inside and outside, private and community. A critique of the inward looking ‘winterized box,’ the project incorporates double height interior/exterior spaces, cantilevered garden-balconies, and occupiable shared roof-planes — all of which become an architectural language for further urban developments.

valentine_back Custom
valentine-zone
Zoning constraints are leveraged into a design response. 
valentine sections
Section through three townhouses (left) and cross-section (right). Double height spaces maximize natural light and allow for cross ventilation throughout the townhouses. 
valentine_6v_projectwall Custom
Different window types negotiate interior and exterior: Window walls present direct views to the outside and blank walls allow for the projection of virtual views (left). High apertures (above) track the time of day.
valentine_roofdeck Custom
A shared roof garden extends the interior space of the units.
Living and dining spaces are combined to enlarge each space and allow for flexible use.
backyard Custom
valentine-snorkel
A light and air ‘snorkel’ (above) brings natural stack ventilation and light into the middle townhouse. Highly permeable sideyards mitigate runoff to adjacent sites (right).
valentine_6v_kitchen Custom
The compactness of the townhouses is offset by the ample double height light-filled spaces.

Architect
John Hong AIA (principal in charge)
Andy Hong, Jinhee Park AIA, Erik Carlson (design team)

Structural Engineer
Sarkis Zerounian & Associates

Construction
Azzam Development and Design

Custom Fabrication
Jake Forster, Letterbox Productions

Landscape
Boston Landscape Company

Photography
Erik Gould Photography